26 januari 2006

Modig ny värld

Jag har alltid kännt att Karin och Olof Dreijer befinner sig i en annan värld än vi andra. Ett universum med egna lagar och egna självklara referenser.

(Faktum är att jag anat det här länge. Hur kunde till exempel Anna som har en vän med en bil först dyka upp i "Below" med Honey Is Cool och sedan till och med lämna Sverige med Håkan Hellström? Enda förklaringen var ju att det fanns ett parallellt Honey Is Cool-universum där det var möjligt att med bil traversera inte bara länder utan även genrer, band och skivor. Efter ett tag smalnade universumet av och blev The Knife-universumet så som vi känner det idag.)

Silent Shout är den senaste rapporten från denna (inte särskilt avlägsna) värld. Tyvärr verkar saker och ting stå ganska illa till den här gången. Maktens män, prostituerade, korrupta poliser, galna jultomtar och italienska gangsterfamiljer verkar ha tagit över sedan sist. Det är mörkt, dystert och farligt att vara ute på gatorna. Folket (som en gång lyfte sina huvuden för färgen rött) söker skydd i sina marmorhus; de skriker men ingen hör dem...

The Knife - Marble House
Honey Is Cool - Below


/Jens.

2 Comments:

Blogger Jakob said...

man kan liksom tro att det är ett speciellt dreijer-universum med liksom maskhål där materia såsom vänner med bilar kan färdas genom tid och rum obundna av de krafter som strukturerar varandet i vårt eget halvbeiga universum, men så är faktiskt inte fallet alls. i själva verket heter ju själva maskhålet håkan hellström, en kille som spelade trummor med honey is cool och sedemera återfinns som sångare i det kända göteborgsbandet håkan hellström.

tittar man närmare på sistnämnda så ser man också att nämnde håkan hellström gör anspråk på just denna låttext! annas vän med bil har alltså genom någon form av osmos tagit sig in i den trummande hellström och vilat där i en form eller en annan för att flera år senare åter framfödas i den där envänmedenbil-låten genom sångar-hellström. håkan hellström har f.ö. fungerat som medium för en mängd med liknande karaktärer, fiktioner, historier och mer eller mindre direktöversatta ordsekvenser.


(forskning har visat att anna som hade en vän med en bil fanns [och finns] på riktigt, var en ungdomsvän till karin d och på nittiotalet hade ett eget relativt återkommande inslag i studentradioprogrammet "mårran" som bl.a. service-ola låg bakom. inslaget hette "skönhetstipset - nu med lilla anna".)

18:28  
Blogger Join Our Blog! said...

Jag minns att jag lyssnade på Mårran någon gång då och då, men jag minns tyvärr inget skönhetstips. :(

För att ta ett kanske mer relevant (och snävt) exempel så reser andarna och vandrarna sina huvuden till färgen rött i Parade från första The Knife-skivan, vilket sedan folket som kommit för att spela gör i You take my breath away en skiva bort. Varför? Jag vet inte, men jag vet att i Dreijer-universum är detta helt logiskt. Helt.

/Jens.

18:55  

Skicka en kommentar

<< Home