13 juli 2007

Dagens låt (13 juli)

Världens bästa TV-serie är The Avengers, en spionkomediserie med sci-fi-inslag från 60-talet. När ZTV sände den femte säsongen 1995 någongång så blev jag helt kär, inte bara i TV-serien utan även i mrs Emma Peel, seriens kvinnliga protagonist och stilikon. Så cool, så frigjord, så före sin tid. När mrs Peel inte utbytte kvickheter över ett glas champagne med mr Steed (den senare ständigt iklädd välsittande kostym med tillhörande plommonstop och paraply) så besegrade hon på ett elegant sätt (inte sällan med judokast) galna och megalomaniska vetenskapsmän. Steed och mrs Peel stötte på mördarrobotar, köttätande växter från rymden, osynliga män, tidsresor och mängder av försök att ta över världen eller åtminstone England.

Men det som gjorde TV-serien så speciell var det avslappnade förhållandet (med en hint av sexuell spänning) mellan Steed och mrs Peel. När serien visades så spekulerades det om huruvida de gjorde det eller inte, men framför allt är de nära vänner och deras förhållande är så skönt jämlikt (och då bör man betänka att serien spelades in för över 40 år sedan). Mrs Peel räddar livet på Steed minst lika många gånger som han räddar livet på henne.

Låter det intressant? Ta en titt på följande YouTube-klipp av en remix av ledmotivet plus diverse klipp från serien.

The Avengers (Peel the Reel) på YouTube



Emma Peel var dock bara Steeds partner i säsong fyra och fem. Innan dess hängde han istället med Cathy Gale (som spelades av Honour Blackman, Pussy Galore i Goldfinger). Blackman och Patrick Macnee (som alltså spelar Steed) släppte även en minst sagt märklig popsingel tillsammans som alltså är dagens låt:

Patrick Macnee and Honour Blackman - Kinky Boots

Etiketter: , , ,